Facebook deneyi sona eriyor

Fransızca yayın yapan çeşitli radyo kurumları ilginç bir deneye imza atıyor. Bu kurumlarda çalışan 5 gazeteci bir çiftliğe kapatıldı ve bir süre Facebook ve Twitter’a ulaşım dışında dünya ile ilişkileri kesildi.

Fransa’nın güneyinde bir çitflikte lüks bir hapishane düşünün. İçinde de dört erkek ve bir kadından oluşan beş gazeteci kapatılmış. Gazetecilerin görevleri mümkün olduğunca birbirleri ile az konuşmak ve insanlarla, bir tek internetteki sosyal paylaşım ağları Twitter ve Facebook üzerinden iletişim kurmak.

Fransızca konuşulan ülkelerden gelen muhabirler, radyoda yaptıkları günlük haber programlarını bu çiftlikten sunuyor. Ancak haber kaynakları, sadece bu iki internet portalındaki arkadaşları ve tanıdıkları…

Projeye katılanlar arasında, Fransız haber radyosu ‘France Info’, Batı İsviçre Radyosu RTS ve Radyo Kanada gibi köklü kurumlar bulunuyor.

Deneyin amacı

Fransız kamu radyosunun genel sekreteri Françoise Dost, bu deneyle amaçlarının, giderek kullanımı daha da yaygınlaşan Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarının, haber kaynağı olarak yaygınlığı ve güvenilirliğinin test edilmesi, olduğunu belirtiyor. Bu portallar, özelikle Fransızca konuşulan ülkelerde,  aralarında Almanya’nın da olduğu diğer birçok ülkeye oranla çok daha yaygın.

Yarın sona erecek bu deneye katılan ‘France Info’ isimli radyo kanalının muhabiri Benjamin Müller, deneyden birkaç gün önce dinleyicilerine projeyi tanıtırken şunları kaydetti:

”Ne kadar çok arkadaşınız varsa o kadar fazla bilgiye ulaşmanız mümkün. Ancak sadece Facebook ve Twitter kullanıcısı olsaydım, örneğin, bu sabahki Fransız kamu görevlilerinin grevlerinden haberim olmayacaktı.“

Facebok ve Twitter güvenilir haber kaynakları mı?

Beş gazetecinin hepsi de deneyden önce bu sosyal paylaşım ağlarını haber kaynağı olarak kullanmışlar. Belçikalı dışişleri muhabiri Nicolas Willems, Facebook ve Twitter’in haber kaynağı olarak nasıl işlediğine dair İran’ı örnek veriyor. Seçimlerin ardından çıkan sokak çatışmalarında muhaliflerin sms’ler sayesinde Twitter gibi sosyal paylaşım portallarına kısa haber metinleri geçtiğini kaydediyor. Bu portalların, iyi ve bağımsız haberlere ulaşma konusunda ciddi bir kaynak olduğuna dikkat çekiyor.

Fransız medyasının aşırı ilgisi

Fransa medyasının projeye olan aşırı ilgisi, organizatörlerden Françoise Dost’u da bir hayli şaşırtmış. Hatta birçok televizyon kanalı projeye katılan muhabirleri deney sırasında görüntülemek istemiş. Radyo kanallarının mesleki araştırması, bu kadar yankı getirince, Françoise Dost da projeyi etkilememesi için, basına fazla bilgi vermekten kaçınıyor ve deneye dair sadece şunları belirtiyor:

”Yazın turislerin rağbet ettiği çitlikte muhabirlerin iyi bir şekilde beslenmesi için her şey ayarlandı. Aslında  onları Radyo France’ın bahçesinde bir kabine de hapsedebilirdik, hatta bu daha da ucuza mal olurdu ama o zaman öğle ve akşam yemeğini organize etmek gerekecekti. Ama şimdi her şeyin temin edildiği bir çatı altındalar. Ancak buranın adresini gizli tutuyoruz.”

Adres, deneyin sonunda açıklanacak. Ayrıca projeye katılan muhabirlere, bu hafta ellerine geçmeyen günlük gazeteler verilecek. Böylece bütün bir hafta kendilerinin Facebook ve Twitter üzerinden ulaştığı haberlerle, meslektaşlarının yazdığı haberleri karşılaştırma imkanı bulacaklar. Bu karşılaştırma da gazete, televizyon ve ajans haberleri baz alınacak.

Tabii deneyin sonunda Facebook ve Twitter’in güvenilir bir haber kaynağı olup olmadığına dair nasıl bir sonuç çıkacak, bunu cuma günü öğreneceğiz.

Kaynak: DW

Yorum bırakın