ISO 27001:2017 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı Yeni Versiyon Mu Çıktı ?

tseBilindiği üzere ISO 27001; Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı olarak bilinmektedir.  Yönetim Sistemi Standartları dünya üzerinde ISO  Uluslararası Standartlar Örgütü  (International Standards of Organisations) tarafından planlanmakta ve yayımlanmaktadır.

Ülkemizde de ISO standartları TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından TS (Türkturkak-logo (1) Standardı olarak kabul eder. Orjinal dilinde ingilizce olarak yayınlanan standardı Türkçe’ye çevirme işini gerçekleştirir ve satışa sunar. Ülkemizdeki ISO tarafından yayınlanmış ve TSE tarafından benimsenerek satışa sunulmuş standartların kurum ve kuruluşlarda kurulumu tamamlandıktan sonra Akredite olmuş (TÜRKAK – Türk Akreditasyon Kurumu) firmalar tarafından belgelendirme işlemleri tamamlanır.

ISO 27001 ülkemizde son olarak 2013 yılında  TS ISO/IEC 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı olarak kabul edilmiş ve yürürlüktedir. ISO 27001:2013 versiyonu ile ilgili detaylı bilgiye erişmek için lütfen TIKLAYINIZ.

ISO zaman zaman ülkelerden gelen istekler ve talepler doğrultusunda standartlarda revizyonlar yada değişiklikler yapabilir.

27001Son olarak ISO / IEC 27001:2017 CEN/CENELEC ( Comite Europeen de Normalisation / Comite Europeen de Normalisation Electrotechnique – Avrupa Standartlaştırma Komitesi / Avrupa Elektroteknik Standartlaştırma Komitesi); 34 ülkenin (Ayrıntılı bilgi için tıklayınız lütfen) standartlaştırma örgütlerinin ve elektroteknik komitelerinin bir araya geldikleri bir birliktir.
CEN’in amacı uyumlu bir Avrupa pazarı yaratmak için telekomünikasyon (ETSI) ve elektroteknik (CENELEC) alanının dışında kalan bütün teknik sektörler için standartlar üretmektir.)  tarafından onaylanarak yeni bir Avrupa sürümü olarak 2016 yılından itibaren duyurulmuştur.

Yapılan bu düzenlemede Standart üzerinde iki maddede değişiklik yapılmıştır. Standart maddelerinden 6.1.3 ile Standardın EK A Kontrol Maddelerinden 8.1’de değişiklik yapılmıştır.

Ülkemiz CEN/CENELEC birliğinin üyesidir. Bu bağlamda TSE standardı benimsemiş ve ingilizce orjinal dilinde satışa sunmuştur. Henüz standardın Türkçe tercümesi yapılmamıştır.

Peki bundan sonra ne olacak ??

1- Türkak henüz yeni versiyondan akreditasyon değişlikliği yapmamıştır.

2- Daha önce 2013 versiyonundan alınmış sertifikalar hala geçerliliğini korumaktadır.

3- Yeni sertifika alacak olan kurum yada kuruluşlar 2013 versiyonundan yönetim sistemini kurmaya ve 2013 versiyonu üzerinden sertifika alabileceklerdir.

4- Yeni versiyondan sertifika almak isteyen kuruluşlar talep halinde 2017 versiyonu üzerinde sertifika alabileceklerdir.

Saygılarımla
Faruk Çalıkuşu
Kıdemli Danışman

Yorum bırakın